Дню пам’яті жертв Голодоморів

29 листопада 2021 р. у читальній залі бібліотеки Морського фахового коледжу ХДМА пройшла година спілкування «Печаль і скорбота України, бо з нами той страшний Голодомор, бо з нами 22-й, 33-й  і в 46-ім пережитий мор» приурочена Дню пам’яті жертв Голодоморів.

Викладачка  Оксана Чагайда та завідувачка бібліотеки Ганна Прокопчук організували інтерактивну бесіду з курсантами К 111 гр. Юнаки спілкувались про причини і наслідки голоду,  вплив голоду на стан людини та зробили висновок що Голод – це не тільки фізична смерть, а й духовна руїна, знищення здорової народної моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій. Штучний голод, створений в Україні на початку 30-х років XX століття, не можна ні з чим порівняти ні у вітчизняній, ні у світовій історії.

Курсанти переглянули сюжет про  британського журналіста Гаррета  Джонса «Історія журналіста, який першим заявив про Голодомор»  та подивились уривок  х\ф  «Ціна правди».  Відео спонукало до подальшого спілкування, зокрема про сімейні історії пов’язані з голодом 1932-33 рр. в Україні.

Курсанти Артем Максименко, Богдан Прокопчук, Олексій Смирнов прочитали вірші українських поетів, в рядках яких присутні відчули біль за невинно втраченими життями.

Оксана Олександрівна звернула увагу, що наш найсвятіший обов’язок сьогодні –  збе­регти та передати нащадкам пам’ять страшні події Голодомору.

Сьогодні ми маємо для себе чітко зрозуміти – го­ловною, неперехідною цінністю для нас усіх є власна держава. Бо лише здобуття Україною незалежності та демократичний шлях, який ми обрали, є надійною га­рантією того, що це ніколи не повториться.