Підготовка курсантів до плавальної практики.

У зв’язку із зростанням вимог крюінгових та судноплавних компаній до майбутніх фахівців, практикантам необхідно мати не лише високий рівень знань, а ще й необхідні документи та сертифікати.  Підрозділ сприяння працевлаштуванню МФК ХДМА постійно контролює та організовує підготовку курсантами  документів, необхідних для плавальної практики.

Порядок отримання документів, які необхідні курсанту для проходження плавальної практики.

Назва документу Необхідно:
Посвідчення особи моряка (Паспорт моряка) — отримати паспорт моряка у дипломно-паспортному відділі Херсонського морського торгівельного порту.
Закордонний паспорт — оформити паспорт у Відділі віз та реєстрації за місцем прописки курсанта протягом місяця по досягненню 18-річного віку.
Послужна книжка моряка — зареєструватися онлайн у кабінеті моряка за адресою: https://sea.e-transport.gov.ua/login

—після верифікації кабінету моряка, залишити онлайн-заявку на отримання послужної, завантаживши скановані копії наступних документів: паспорт громадянина України, оригінал довідки з місця навчання, фото 2 шт. (3х4, матові), сертифікат НБЖС (або посвідчення особи моряка, або переклад прізвища та ім’я з бюро перекладів).

Медична комісія моряка — отримати медичну книжку курсанта у медико-санітарній частині МФК ХДМА;

—з’явитися у поліклініку Суворовського району № 1, каб. 28 з наступними документами: посвідчення особи моряка, військовий білет або приписне свідоцтво, 3 фотокартки 3х4, медична книжка курсанта.

Книга реєстрації практичної підготовки курсантів (Record Training Book) — придбати RTB у книжковому кіоску;

— вклеїти фото, заповнити інформацію про власника книги;

— надати до підрозділу сприяння працевлаштуванню МФК ХДМА на реєстрацію.

У RTB потрібно відображати інформацію про проходження плавальної практики.

Робочий диплом матроса/моториста 2 класу. Робочий диплом матроса/моториста 2 кл. не є обов’язковим документом для отримання першого робочого диплома штурмана/механіка 3 розряду. Але при наявності робочого диплома матроса/моториста курсант має більше шансів влаштуватися на плавальну практику. Враховуючи те, що були затверджені інтегровані навчальні плани з Професійно-морським ліцеєм, який є структурним підрозділом Академії, всі курсанти мають можливість пройти підготовку в професійному ліцеї. Підготовка буде здійснюватися за скороченою програмою. Щоб записатися в групу для проходження курсів необхідно звертатися до завідувачів відділень.
Сертифікати для проходження першої плавальної практики — Ознайомлення, початкова підготовка та інструктаж з питань безпеки (VI/1,A-VI/1,п. 1,2);

— Підготовка фахівців з рятувальних шлюпок , рятувальних плотів та чергових шлюпок, що не є швидкісними черговими шлюпками (VI/2 , пункт 1,A-VI/2 пункти 1-4);

— Підготовка та інструктаж з питань охорони для всіх моряків (VI/6, пункт 1,2. A-VI/6 п.1-4);

Перед початком проходження першої плавальної практики всі курсанти МФК ХДМА проходять тренажерну підготовку на базі лабораторно-тренажерного комплексу «ХДМА – судно віртуальної реальності» по графіку у відповідності з підписаними між ХМСТЦ та МФК ХДМА інтегрованими планами. Кожен курсант обов’язково отримує необхідну підготовку з питань безпеки життєдіяльності на борту судна та використання рятувальних засобів, охорони судна, що в подальшому засвідчується сертифікатом міжнародного зразка. Також курсанти отримують спеціалізовану тренажерну підготовку з напрямків: управління судновим краном, кріплення морських контейнерів, безпека при виконанні швартових операцій, такелажна справа.

Усі необхідні сертифікати курсанти можуть отримати після проходження додаткової підготовки в Херсонському морському спеціалізованому тренажерному центрі  при ХДМА  за адресою пр. Ушакова, 20. http://kmstc.org/