Судноводійне відділення, засноване в 1834 році, має 187-річну історію. За час існування на відділені підготовлено понад 17 тисяч морських фахівців, накопичений великий досвід по підготовці кадрів для морського флоту зі своїми звичаями й традиціями.

Серед вихованців судноводійної спеціальності є видатні моряки й учені, такі як адмірали Дьомін Леонід Олександрович  випускник 1917 року, професор, доктор географічних наук, інженер, мічман на крейсері «Аврора», автор морського атласу, за 1-й том нагороджений Державною премією, золотою медаллю і премією ім.. Ф.М. Літке; Щедрін Григорій Іванович випускник 1932 року, командир підводного човна «С-56», нагороджений «Орденом Леніна» та інші.

Понад 20 випускників – капітанів далекого плавання одержали Міжнародні дипломи Ллойда.

Підготовка фахівців за спеціальністю “Судноводіння на морських шляхах” здійснюється відповідно до навчального плану підготовки молодшого фахового бакалавра, інтегрованого з програмою підготовки бакалавра у Херсонській державній морській академії.

Термін  навчання у коледжі на базі повної загальної середньої освіти становить 3 роки, а на базі  базової загальної середньої освіти, з отриманням атестату про повну загальну середню освіту – 4 роки.

Фінансування підготовки фахівців здійснюється як за рахунок видатків державного бюджету – за державним замовленням, так і за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб.

Викладацький склад: підготовку фахівців за спеціальністю “Судноводіння на морських шляхах” в коледжі забезпечують понад 50 штатних викладачів, серед яких доценти й кандидати наук, більшість із них має багаторічний досвід роботи на морських суднах.

Матеріально-технічна база:  підготовка фахівців за спеціальністю “Судноводіння на морських шляхах” здійснюється у кабінетах і лабораторіях, комп’ютерних класах, оснащених сучасним навчальним морським устаткуванням.

Тренажерну підготовку та відпрацювання навичок використання рятувальних першої засобів; рятування з кабіни гелікоптера; виявленню, евакуації, надання медичної допомоги на судні при виникненні пожежі; формування навичок роботи з великими вантажами, з кріплення контейнерів на відкритій палубі, використання спеціального такелажного обладнання, обслуговування рефрижераторних контейнерів курсанти здійснюють на сучасному тренажерному обладнанні Херсонської державної морської академії.  Тренажерно-технічні комплекси ХДМА, а також їх програмне забезпечення, відповідають сучасним міжнародним вимогам і сертифікатам. Курсанти мають можливість відпрацювати необхідні в роботі навички по використанню електронних картографічних і навігаційно-інформаційних систем (ECDIS Simulator) і в спеціальній лабораторії з навігаційними картами та інструментами; виконати практичні завдання в лабораторіях з електронавігаційним та електрорадіонавігаційним обладнанням, з радарами і радіолокаторами, з GMDSS Simulator, на симуляторі повнофункціонального містка судна, на тренажерному комплексі для практичних занять з безпечних швартових операцій, за операціями безпечного завантаження та розвантаження, по використанню сучасного гідрометеорологічного обладнання.

Велика увага приділяється підготовці курсантів з формування та відпрацювання навичок персональної безпеки, рятувальних засобів, боротьби з пожежею, охорони праці та медичної допомоги, тому заняття проводяться в лабораторіях і на спеціальному полігоні.

Курсанти мають можливість відвідувати дві бібліотеки й дві читальні зали, комп’ютерну бібліотеку, спортивно – оздоровчу базу, спортивну залу, їдальню. На період навчання іншогородні курсанти забезпечуються гуртожитком (екіпажем).

Проходження практики й працевлаштування:

За час навчання курсанти проходять обов’язкову плавальну практику тривалістю 12 місяців на морських і спеціалізованих суднах вітчизняних і закордонних судновласників. Морський коледж має бази практик у всіх українських пароплавствах і співпрацює із судноплавними компаніям Німеччини, Франції, Греції й Італії.

Кожного року 23 кращих курсантів спеціальності проходять практику на суднах компанії «Марлоу Навігейшн».

Робочі дипломи, що підтверджують відповідно до вимог Міжнародної конвенції з підготовки і дипломування моряків кваліфікацію випускників спеціальності «Судноводіння на морських шляхах», мають міжнародне визнання й дозволяють працювати штурманами й капітанами як на спеціалізованих суднах, так і на морських суднах загального призначення без обмежень розмірів суден і району плавання.

Контакти:

м.Херсон, вулиця Старообрядницька (Комсомольська), будинок 2, кабінет 204

Тел: (0552) 22-58-73