День Соборності України у Відокремленому структурному підрозділі «Морській фаховий коледж Херсонської державної морської академії»

Як свідчить історія, із тисяч народів і народностей світу лише близько 200 виросли в нації – створили свої держави й домоглися визнання світової спільноти, серед них – Україна.

У духовному і політичному житті кожного народу є події й роки, які назавжди входять у його історію. У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ неодноразово переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба за соборність своїх земель. Об’єднання розрізнених частин України в межах однієї держави було споконвічною мрією українців. І ось 22 січня 1919 року злилися століттями відірвані одна від одної частини єдиної України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на багатолюдному зібранні було урочисто проголошено Акт  злуки  Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Цей день увійшов до національного календаря як велике держав­не свято – День Соборності України, і відзначають його з 1999 року.

Ті історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України. У розмаїтті жовто-синіх стягів вже 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки схід і захід України.

Сьогоднішня незалежність України – результат тисячолітньої боротьби українського народу за право мати свою національну державу. Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності.

У ВСП «Морській фаховий коледж ХДМА» пройшли заходи для

курсантів і студентів до дня Соборності України: шикування і урочисте підняття державного прапора у навчальних корпусах, позаурочні виховні години. У бібліотеці коледжу пройшов урок державності «Соборна і єдина», підготовлений і проведений працівниками бібліотеки спільно з викладачем-методистом Оленою Гаркушею. Присутні курсанти групи К212 спілкувались про історичне значення Акту Злуки, переглянули відео «Злука. День соборності України» (https://www.youtube.com/watch?v=ejPrdRSVnTE), активно приймали участь у бліц-вікторині та он-лайн тестуванні «Патріотична вікторина до дня соборності» (https://mamabook.com.ua/onlinetest/patriotichna-viktorina-do-dnya-sobornosti-ukraini/).

Бібліограф бібліотеці коледжу підготувала і розповсюдила інформаційні листівки «Огієнко І.І.: український феномен», «Іван Огієнко – на ниві служіння українському народові», присвячені 140-річчю від дня народження Івана Огієнка. Іван Огієнко причетний до славної сторінки української історії – Акту Злуки Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки в єдину Соборну Українську Державу, що відбувся 22 січня 1919 року.

У бібліотеці коледжу розгорнуті книжкові виставки:

  1. Книжкова виставка-роздум «Велична і свята, моя ти Україно, нам берегти

 тебе соборну і єдину», приурочена до дня Соборності України.

  • Книжкова ілюстративна виставка «Національні символи України –

важливий атрибут держави», приурочена до 30-річчя затвердження державних символів. (30 років тому (у січні 1992) Верховна Рада України затвердила державний прапор, гімн і герб).